İçeriğe geç

Kararda TCK 53 yazıyor, denetimli serbestlikteyken şahıs işletmesi kurabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 7 görüntülenme 31 Ekim 2026
Soru

Aldığım hapis cezasına ilişkin kararda TCK 53. maddenin uygulanmasına dair bir ifade var. Yaklaşık bir ay sonra denetimli serbestlikle dışarı çıkacağım. Çıktıktan sonra kendi işimi kurmak, küçük bir şahıs işletmesi açıp ticaret yapmak istiyorum. Bu madde yüzünden vergi kaydı açtıramaz ya da iş yeri kuramaz mıyım? Bu yasak ne zamana kadar sürüyor?

Soran: Ferhat D. 31 Ekim 2026 Ceza Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 31 Ekim 2026
Kısa cevapTCK 53, şahıs işletmesi kurmanızı kural olarak engellemez. Bu madde sizi cezanızın infazı tamamlanana kadar belirli haklardan yoksun bırakır; ancak bunların arasında genel olarak ticaret yapmak ya da gerçek kişi olarak vergi mükellefi olmak yoktur. Dikkat etmeniz gereken iki nokta var: kuracağınız işletmenin türü ve yapacağınız işin bir izne bağlı olup olmadığı.

Hukuki dayanak: Türk Ceza Kanunu'nun 53. maddesine göre kasten işlenen suçtan hapis cezası alan kişi, kanunun sonucu olarak kamu görevi üstlenmekten, seçme ve seçilme ehliyetinden, velayet hakkından, vesayet ve kayyımlık hizmetinden; vakıf, dernek, sendika, şirket, kooperatif ve siyasi parti tüzel kişiliklerinin yöneticisi veya denetçisi olmaktan; bir kamu kurumunun ya da kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşunun iznine bağlı bir meslek veya sanatı kendi sorumluluğu altında serbest meslek erbabı ya da tacir olarak yapmaktan yoksun kalır. Bu yoksunluk, hapis cezasının infazı tamamlanıncaya kadar sürer; denetimli serbestlik süresi de infazın bir parçasıdır. Ancak 53. maddenin üçüncü fıkrasına göre cezası ertelenen, denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edilen veya koşullu salıverilen hükümlü, kendi çocukları ve diğer altsoyu üzerindeki velayet, vesayet ve kayyımlık yetkilerini kullanabilir; bu kişiler yönünden yoksunluk uygulanmaz.

Bunun pratik anlamı:

  • Şahıs işletmesi bir tüzel kişi değildir; bu nedenle şirket yöneticiliği yasağı ona uygulanmaz. Limited veya anonim şirkette müdür ya da yönetim kurulu üyesi olmak ise infaz bitene kadar mümkün değildir.
  • Yapacağınız iş, bir kamu kurumunun ya da meslek kuruluşunun iznine bağlı bir meslekse, bu işi kendi adınıza yapma yasağı sürer.
  • Kanun, cezası denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak infaz edilen hükümlü hakkında bu izne bağlı meslek yasağının uygulanmamasına karar verilebileceğini de öngörür. Bunun için mahkemeden talepte bulunmanız gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Kurmak istediğiniz işin bir izin, ruhsat ya da meslek kuruluşu onayı gerektirip gerektirmediğini mali müşavirinizle netleştirin.
  • Gerekiyorsa, izne bağlı meslek yasağının uygulanmaması için mahkemeye dilekçe verin; dilekçenizde iş planınızı ve geçiminizi bu işle sağlayacağınızı açıklayın.
  • Bir ortakla şirket kurmayı düşünüyorsanız, infaz tamamlanana kadar yöneticiliği ortağınızın üstlenmesi daha güvenlidir.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.