İçeriğe geç

İşsizlik maaşı için son 120 gün nasıl hesaplanır, giriş tarihim önemli mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 4 görüntülenme 25 Ekim 2026
Soru

Aralık ortasından beri aynı iş yerinde çalışıyorum, hesabıma göre 120 günü doldurdum. Maaşımı aldıktan sonra sigorta primim ay sonunda yatırılıyor. İşten ayrılırsam işsizlik maaşı alabilmek için işe giriş ve çıkış tarihlerim önemli mi, primlerin ay sonunda yatırılması bir sorun yaratır mı? Daha önce de farklı yerlerde sigortalı olarak çalıştım.

Soran: Murat D. 25 Ekim 2026 İş Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 25 Ekim 2026
Kısa cevapİşsizlik ödeneği için önemli olan, iş sözleşmenizin sona ermesinden önceki son 120 gün boyunca kesintisiz sigortalı çalışmanız ve son üç yılda en az 600 gün işsizlik sigortası primi bildirilmiş olmasıdır. Primin ay sonunda ya da sonraki ay yatırılması tek başına sorun değildir; çalıştığınız günler SGK kayıtlarına gün gün işlenir. Hakkı asıl belirleyen şart ise işten nasıl ayrıldığınızdır.

Hukuki dayanak: 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu'nun 51. maddesine göre ödenek alabilmek için işsiz kalmanızın kendi istek ve kusurunuz dışında gerçekleşmesi gerekir. İstifa ederseniz kural olarak ödenek alamazsınız; ahlak ve iyiniyet kurallarına aykırı davranış gerekçesiyle işten çıkarılma da hakkı ortadan kaldırır. Buna karşılık işverenin geçerli nedenle ya da nedensiz feshi, belirli süreli sözleşmenin sona ermesi veya ücretin ödenmemesi gibi haklı bir nedenle sizin sözleşmeyi feshetmeniz hâlinde ödenek hakkı doğar.

Süre: 600 gün prim için 180 gün, 900 gün için 240 gün, 1080 gün ve üzeri için 300 gün ödenek bağlanır. Aralık ortasında başlayan bir işte 120 gün, çıkış tarihinizden geriye doğru sayılır ve arada boşluk bulunmaması gerekir.

Emsal: Yargıtay 9. Hukuk Dairesi'nin 26.02.2019 tarihli, 2017/23488 E., 2019/4836 K. sayılı kararında, işsizlik sigortasından yararlanmak için işçinin kendi istek ve kusuru dışında işini kaybetmiş olması, son "3 yıl içinde en az 600 gün işsizlik sigortası primi ödenmesi gerektiği, işten ayrılmadan son 120 gün içinde çalışmış olması koşulları aranmaktadır" denilmiştir. Kararda, işverenin bildirdiği üç günlük devamsızlık yüzünden 120 gün şartı sağlanmadı denilerek reddedilen bir talep ele alınmıştır; bu yüzden hizmet dökümünüzdeki eksik günleri mutlaka kontrol edin.

Ne yapmalısınız:

  • İşten ayrılmadan önce e-Devlet'teki SGK hizmet dökümünüzden son 120 günün eksiksiz göründüğünü ve son üç yıldaki toplam gününüzü kontrol edin.
  • Çıkışınızın hangi kodla bildirildiğine bakın; istifa koduyla bildirilirse ödenek alamazsınız.
  • İşten ayrıldıktan sonra 30 gün içinde e-Devlet üzerinden ya da İŞKUR'a doğrudan başvurun; geç kalırsanız geciktiğiniz süre ödenekten düşülür.

Çıkış kodunda bir hata görürseniz önce işverenden düzeltme isteyin; düzeltilmezse SGK'ya ve gerekirse iş mahkemesine başvurabilirsiniz.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.