İçeriğe geç

Haberim olmadan beni tanık göstermişler, duruşmaya gitmezsem ne olur?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 14 Ekim 2026
Soru

Ceza mahkemesinden adıma tanık olarak çağrı kâğıdı geldi, duruşma birkaç ay sonra. Davanın ne olduğunu bilmiyorum, kimse bana sormadan beni tanık olarak yazmış. Bir fabrikada vardiyalı çalışıyorum, o gün işe gidemeyeceğim ve yevmiyem yanacak. Biri benim onayımı almadan beni tanık gösterebilir mi? Gitmezsem suç olur mu, masrafları benden keserler mi?

Soran: Yasin D. 14 Ekim 2026 Ceza Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 14 Ekim 2026
Kısa cevapBirinin sizi tanık göstermesi için onayınız gerekmez. Mahkemenin çağrısına uymak ise herkes için kanuni bir yükümlülüktür. Haklı bir mazeret bildirmeden gitmezseniz zorla getirilebilirsiniz ve gelmemenizin yol açtığı giderler size ödettirilebilir. Buna karşılık kaybettiğiniz zaman için tanık ücreti isteme hakkınız vardır.

Hukuki dayanak: Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 43. maddesine göre tanıklar çağrı kâğıdıyla çağrılır ve kâğıtta gelmemenin sonuçları yazılır. 44. maddeye göre usulüne uygun çağrıldığı hâlde mazeretini bildirmeden gelmeyen tanık zorla getirilir ve gelmemesinin sebep olduğu giderler kendisinden tahsil edilir; sonradan haklı mazeret gösterirse bu giderler kaldırılır. Gelip de yasal bir sebep olmadan tanıklıktan kaçınmak ise 60. maddeye göre üç aya kadar disiplin hapsine yol açabilir.

Bilginiz yoksa: Tanık yalnızca bildiğini anlatır. Olayla ilgili hiçbir bilginiz yoksa duruşmada bunu açıkça söylemeniz yeterlidir; kimse sizden tahmin yürütmenizi bekleyemez. Ancak gerçeğe aykırı tanıklık suçtur; emin olmadığınız hiçbir şeyi söylemeyin. Sanık eşiniz ya da yakın akrabanızsa, 45. madde gereğince tanıklıktan çekinme hakkınız da vardır.

Ne yapmalısınız:

  • Çağrı kâğıdındaki dosya numarasıyla mahkeme kalemini arayarak davanın hangi suçla ilgili olduğunu sorabilirsiniz.
  • Çağrı kâğıdının bir örneğini işvereninize verin. Mahkeme çağrısına uymak haklı bir sebep olduğundan, o gün izinsiz devamsızlık sayılmamalıdır.
  • Duruşmada, 61. madde uyarınca Adalet Bakanlığı tarifesine göre kaybettiğiniz zaman için tazminat ve varsa yol giderinizi talep edin.
  • Hastalık gibi gerçek bir engeliniz çıkarsa duruşmadan önce dilekçeyle mazeret bildirin. Başka bir şehirde yaşıyorsanız, bulunduğunuz yer mahkemesinden SEGBİS ile dinlenmeyi isteyebilirsiniz.

Mazeret bildirmeden gitmemek en masraflı ve en zahmetli seçenektir; bir kez gidip bilmediğinizi söylemek çoğu zaman meseleyi kapatır.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.