İçeriğe geç

Eşim evlatlık ama nüfusta öz çocuk görünüyor; annesinin evi ona kalır mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 4 görüntülenme 28 Ekim 2026
Soru

Kayınvalidem yıllar önce eşinden boşanmış ve üzerine kayıtlı bir evi var. Eşim onun tek çocuğu ama aslında evlatlık. Mahkeme yoluyla evlat edinilmemiş; doğduğunda doğrudan onların çocuğuymuş gibi nüfusa yazdırılmış. Kayınvalidem vefat ettiğinde ev eşime kalır mı, ileride başka akrabalar hak iddia edebilir mi?

Soran: Sibel E. 28 Ekim 2026 Miras Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 28 Ekim 2026
Kısa cevapNüfus kaydı bu hâliyle durduğu sürece eşiniz annesinin altsoyu sayılır ve evi tek mirasçı olarak alır. Ancak kayıt gerçeği yansıtmadığı için, kayınvalidenizin diğer mirasçı adayları ileride bu kaydın düzeltilmesini isteyebilir. Bu riski, kayınvalideniz hayattayken kapatmak mümkündür.

Hukuki durum: Türk Medeni Kanunu'nun 282. maddesine göre çocuk ile ana arasındaki soybağı doğumla kurulur. Eşiniz bu kadından doğmadığı için kayıt gerçeğe aykırıdır. Mahkeme kararıyla evlat edinilmiş olsaydı, TMK 500. madde gereği kan hısımı gibi mirasçı olurdu ve tartışma çıkmazdı. Şu an ise mirasçılık yalnızca nüfus kaydına dayanmaktadır. Kayınvalidenizin ölümünden sonra onun anne-babası veya kardeşleri gibi bir sonraki derecedeki mirasçı adayları (TMK 496) kaydın düzeltilmesi için dava açarsa, eşiniz yasal mirasçılık sıfatını kaybedebilir.

Kayınvalidenizin sağlığında yapılabilecekler:

  • Ergin evlat edinme: TMK 313. maddeye göre, küçükken en az beş yıl süreyle bakılıp gözetilmiş ve eğitilmiş bir ergin evlat edinilebilir. Eşiniz bu şarta uygundur; evli olduğu için sizin rızanız da gerekir. Mevcut kayıt nedeniyle mahkemenin süreci nasıl ele alacağı somut dosyaya göre değişir.
  • Vasiyetname: Noterde yapılacak resmî vasiyetnameyle eşinizin mirasçı atanması, kayıt tartışmalı hâle gelse bile güçlü bir güvence sağlar. Kayınvalidenizin anne-babası hayattaysa, onların saklı payı (TMK 506) bu tasarrufu sınırlayabilir.
  • Sağlığında devir: Ev tapuda bağış veya satış yoluyla eşinize devredilebilir. Bu yolda vergi ve harçlar ile ileride ileri sürülebilecek itirazlar ayrıca hesaba katılmalıdır.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 29.04.2026 tarihli, 2026/2552 E., 2026/4867 K. sayılı kararında, soybağını ilgilendiren nüfus kayıtlarının gerçeğe uygun tutulmasının kamu düzeniyle ilgili olduğu belirtilmiş ve "nüfus kütüğünde yer alan doğru olmayan kayıtlar, ilgilileri veya Cumhuriyet savcısı tarafından açılacak olan kayıt düzeltme davası ile gerçek durumuna uygun hale getirilebilir" denilmiştir. Karara göre bu dava zamanaşımı ve hak düşürücü süreye bağlı değildir; kaydın yıllar sonra da tartışılabilmesi bu yüzdendir.

Ne yapmalısınız: Kayınvalidenizin nüfus kaydı, tapu bilgileri ve hayattaki yakınlarının listesiyle bir avukata başvurup bu yollardan hangisinin sizin için en güvenli olduğunu belirleyin.

Unutmayın, bu adımların tamamı ancak kayınvalideniz hayattayken ve kendi özgür iradesiyle atılabilir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.