İçeriğe geç

Düşürdüğüm kartımla başkaları alışveriş yaptı, mahkemeden yazı geldi; ne yapmalıyım?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 5 görüntülenme 26 Ekim 2026
Soru

Banka kartımı dışarıda düşürmüşüm ama evde kaybettiğimi sandığım için hemen kapatmadım. Bu arada kartı bulan kişiler temassız ödemeyle birkaç yerden alışveriş yapmış. Polis kamera kayıtlarından bu kişileri tespit etti, şimdi de mahkemeden bana bir yazı geldi. Paramı geri alabilir miyim, bankanın bir sorumluluğu var mı ve beni nasıl bir süreç bekliyor?

Soran: Ceren D. 26 Ekim 2026 Ceza Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 26 Ekim 2026
Kısa cevapBu dosyada siz şüpheli değil, mağdursunuz. Kartı bulup kullananlar hakkında büyük ihtimalle “banka veya kredi kartlarının kötüye kullanılması” suçundan dava açılmıştır ve size gelen yazı duruşma davetiyesidir. Duruşmaya katılıp davaya katılma talebinde bulunmanız ve zararınızı somut olarak bildirmeniz önemlidir.

Hukuki dayanak: Türk Ceza Kanunu'nun 245/1. maddesi, başkasına ait bir banka veya kredi kartını her ne suretle olursa olsun ele geçirip sahibinin rızası olmadan kullanarak yarar sağlayanı üç yıldan altı yıla kadar hapis ve adli para cezasıyla cezalandırır. Aynı maddenin 5. fıkrası, malvarlığına karşı suçlardaki etkin pişmanlık hükümlerini bu suça da uygular. Sanıklar zararınızı yargılama sırasında öderse cezalarında indirim yapılır; bu da paranızın geri dönmesinin en hızlı yollarından biridir.

Ne yapmalısınız:

  • Duruşmaya gidin ve Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 237. maddesi uyarınca kamu davasına katılmak istediğinizi bildirin. Katılan olursanız karara karşı kanun yollarına da başvurabilirsiniz.
  • Hesap ekstrenizi ve kartı kapattığınız tarihi gösteren banka yazısını dosyaya sunun; zararı tek tek harcamalarla gösterin.
  • Ceza mahkemesi size tazminat ödenmesine karar vermez. Zararınız ödenmezse sanıklara karşı ayrıca hukuk mahkemesinde dava açabilirsiniz.
  • Bankaya da yazılı başvurun. Mevzuat, kayıp bildiriminden kısa bir süre önce yapılan izinsiz harcamalarda kart sahibinin sorumluluğunu sınırlı tutar; şifresiz temassız işlemlerde bankanın güvenlik önlemlerinin yeterli olup olmadığı da tartışılabilir. Banka olumsuz cevap verirse tutara göre tüketici hakem heyetine başvurabilirsiniz.

Kartı geç kapatmanız, kartı kullananların suçunu ortadan kaldırmaz; yalnızca bankaya karşı talebinizde sizin aleyhinize değerlendirilebilir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.