İçeriğe geç

Boşanma sürerken başka birinden çocuğum oldu, nüfusta eski eşim baba görünüyor

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 13 görüntülenme 12 Ekim 2026
Soru

Eşimle yıllardır ayrı yaşıyorduk; birkaç kez boşanma davası açtım ama çeşitli sebeplerle sonuç alamadım. Son davam sürerken başka biriyle birlikte oldum ve bir çocuğum dünyaya geldi. Doğumdan birkaç ay sonra boşanmamız kesinleşti. Şimdi çocuk nüfusta eski eşimin çocuğu olarak görünüyor. Gerçek babası çocuğu kendi üzerine almak istiyor. Bunun için ne yapmamız gerekiyor, bir süre sınırı var mı?

Soran: Hülya Ö. 12 Ekim 2026 Aile Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 12 Ekim 2026
Kısa cevapÇocuk evlilik devam ederken doğduğu için kanun gereği eski eşinizin çocuğu sayılır. Gerçek babanın çocuğu tanıyabilmesi için önce bu bağın soybağının reddi davasıyla kaldırılması gerekir. 2024'te yapılan değişiklikle bu davayı artık anne de açabilir; ancak süre kısadır.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 285. maddesine göre evlilik devam ederken ya da evliliğin sona ermesinden başlayarak üç yüz gün içinde doğan çocuğun babası kocadır. 7531 sayılı Kanun'la değişen 286. maddeye göre koca, ana veya çocuk soybağının reddi davası açabilir. 289. maddeye göre anne bu davayı doğumdan başlayarak bir yıl içinde açmalıdır; gecikme haklı bir sebebe dayanıyorsa bir yıllık süre bu sebebin ortadan kalktığı tarihten işlemeye başlar. Çocuk ayrı yaşama döneminde ana rahmine düşmüşse 288. madde gereğince davacının ayrıca kanıt getirmesi gerekmez; yine de mahkeme genellikle DNA incelemesi yaptırır.

Süre kaçtıysa: Annenin süresi geçmiş olsa bile çocuğun dava hakkı devam eder. 291. maddeye göre ergin olmayan çocuğa atanacak kayyım, atama kararının kendisine tebliğinden başlayarak bir yıl içinde davayı açar. Eski eşiniz de doğumu ve baba olmadığını öğrendiği tarihten itibaren bir yıl içinde dava açabilir.

Davadan sonra: Soybağının reddi kararı kesinleşince çocuğun eski eşinizle soybağı ortadan kalkar. Gerçek baba, nüfus müdürlüğüne veya mahkemeye yazılı başvuruyla ya da noterde resmi senetle çocuğu tanıyabilir (TMK m. 295); kanun, başka bir erkekle soybağı bulunan çocuğun bu bağ kaldırılmadan tanınamayacağını açıkça öngörür. Baba tanımaktan vazgeçerse babalık davası açabilirsiniz.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 29.05.2024 tarihli, 2023/383 E., 2024/294 K. sayılı kararında, annenin babalık davası açma hakkının kural olarak doğumdan itibaren bir yılla sınırlı olduğu belirtilerek "Ancak çocuk ile başka bir erkek arasında soybağı ilişkisi varsa, bir yıllık süre bu soybağı ilişkisinin kalktığı tarihten itibaren başlar." denilmiştir.

Ne yapmalısınız:

  • Çocuğun doğum tarihine göre bir yıllık sürenin dolup dolmadığını hemen hesaplayın.
  • Süre devam ediyorsa aile mahkemesinde soybağının reddi davasını açın.
  • Süre dolmuşsa çocuğa kayyım atanması için başvurun.

Bu dava çocuğun nüfus, miras ve nafaka haklarını doğrudan etkiler; gerçek babanın tanıma işlemini dava kesinleşir kesinleşmez yapması, çocuğun haklarının boşta kalmaması için önemlidir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.