İçeriğe geç

Borcum yüzünden akrabalarıma haciz ihbarnamesi gönderilebilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 0 görüntülenme 2 Kasım 2026
Soru

Bir borcum yüzünden hakkımda icra takibi var. Alacaklının avukatı nüfus kayıtlarından bulduğu akrabalarıma, hatta eşimin akrabalarına bile birinci haciz ihbarnamesi göndertmiş. Hiçbirinin bana borcu yok, sadece akrabam oldukları için gönderilmiş gibi görünüyor. Avukatın böyle bir hakkı var mı, akrabalarım ne yapmalı?

Soran: Songül A. 2 Kasım 2026 İcra Hukuku İtiraz ve Şikayet
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 2 Kasım 2026
Kısa cevapHaciz ihbarnamesi, kanunen borçluya borcu olduğu ya da borçluya ait bir malı elinde bulundurduğu düşünülen kişilere gönderilir. Akraba olmak tek başına böyle bir ilişki göstermez; ancak alacaklının ihbarname göndertmek için bunu önceden ispat etmesi de gerekmez. Bu yüzden asıl önemli olan, ihbarname alan akrabalarınızın yedi günlük süre içinde itiraz etmesidir. Sessiz kalırlarsa, hiç borçları olmadığı hâlde borçlu sayılma riskiyle karşılaşırlar.

Hukuki dayanak: İcra ve İflas Kanunu'nun 89. maddesine göre birinci haciz ihbarnamesini alan kişi, borcu olmadığını ya da malın elinde bulunmadığını tebliğden itibaren yedi gün içinde icra dairesine yazılı veya sözlü olarak bildirmek zorundadır. Bildirmezse borç zimmetinde sayılır ve ikinci ihbarname gönderilir. Ona da yedi gün içinde itiraz edilmezse üçüncü aşamada on beş gün içinde ödeme yapması ya da menfi tespit davası açması istenir. Bu davayı kaybeden üçüncü kişi, dava konusu tutarın en az yüzde yirmisi oranında tazminata da mahkûm edilir. Yani bu yazı kesinlikle görmezden gelinmemelidir.

Kötüye kullanım: İhbarnamenin borçlu üzerinde aile içi baskı kurmak amacıyla ilgisiz kişilere toplu olarak gönderilmesi, hakkın kötüye kullanılması olarak değerlendirilebilir. Böyle bir durumda icra müdürlüğünün işlemine karşı icra mahkemesine şikâyet yoluna gidilebilir; avukatın meslek kurallarına aykırı davrandığı düşünülüyorsa bağlı olduğu baroya da başvurulabilir. Ancak bu yollar yedi günlük itirazın yerine geçmez.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 01.10.2025 tarihli, 2024/437 E., 2025/590 K. sayılı kararında haciz ihbarnamesinin sonuçları açıklanırken "Üçüncü kişi, birinci haciz ihbarnamesinin kendisine tebliğinden itibaren yedi gün içinde itiraz etmezse, birinci haciz ihbarnamesi ile istenen borç üçüncü kişinin zimmetinde sayılır." denmiştir. Bu nedenle size hiç borçları olmasa bile akrabalarınızın yedi günlük itiraz süresini kaçırmaması gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • İhbarname alan her akrabanız, tebliğden itibaren yedi gün içinde ilgili icra dairesine "borçluya herhangi bir borcum yoktur, elimde ona ait bir mal bulunmamaktadır" şeklinde yazılı itiraz versin ve kayıt tarihini gösteren bir örneğini saklasın.
  • Tebliğ tarihini zarf ya da e-Tebligat kaydından not edin; süre bu tarihten başlar.
  • Siz de borcunuz için ödeme planı, yapılandırma ya da itiraz imkânlarını değerlendirin; akrabalara gönderim çoğu zaman borçluyu ödemeye zorlamak için yapılır.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.