İçeriğe geç

Babamın vefat eden eşinin önceki evlilikten oğlu babamdan miras alır mı?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 12 görüntülenme 25 Ekim 2026
Soru

Babam üçüncü evliliğini yapmıştı, eşi geçen yıl vefat etti. Bu hanımın ilk evliliğinden yirmili yaşlarda bir oğlu var. Babam vefat ettiğinde bu gence de miras düşer mi? Hanım babamın soyadıyla vefat ettiği için bazıları hak alır diyor, bazıları almaz diyor. Doğrusunu öğrenmek istiyorum.

Soran: Mahmut S. 25 Ekim 2026 Miras Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 25 Ekim 2026
Kısa cevapHayır. Babanız vefat ettiğinde, eşinin önceki evlilikten olan oğlu babanıza mirasçı olmaz. Üvey çocuk ile üvey ebeveyn arasında kan bağı bulunmadığı için yasal mirasçılık doğmaz; annesinin babanızın soyadını taşımış olması da bu sonucu değiştirmez.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 495. maddesine göre mirasbırakanın birinci derece mirasçıları kendi altsoyu, yani kendi çocukları ve torunlarıdır. Sağ kalan eş de 499. madde uyarınca mirasçıdır; ancak babanızın eşi babanızdan önce öldüğü için eş olarak mirasçı olması söz konusu değildir. Mirasçılık soyadına değil; kan bağına, evlat edinmeye ve ölüm anında süren geçerli bir evliliğe bağlıdır.

Ters yöndeki durum: Babanızın eşi öldüğünde, onun mirası kendi oğlu ile sağ kalan eşi olan babanız arasında paylaşılmıştır. Altsoyla birlikte mirasçı olan eş, mirasın dörtte birini alır. Babanızın bu yolla aldığı pay artık babanızın malvarlığına karışmıştır ve babanız vefat ettiğinde sizin aranızda paylaşılır. O genç ise annesinin mirasından kendi payını zaten almış olur.

İstisnalar:

  • Babanız bu genci resmi olarak evlat edinmişse, evlatlık babanıza kendi çocuğu gibi mirasçı olur.
  • Babanız bir vasiyetname ile ona mal bırakırsa, sizin saklı paylarınızı zedelemeyen kısımda bu vasiyet geçerlidir.

Ne yapmalısınız:

  • Nüfus müdürlüğünden ya da e-Devlet'ten babanızın vukuatlı nüfus kayıt örneğini alarak bir evlat edinme kaydı olup olmadığını kontrol edin.
  • Eşinin vefatından sonra mirasçılık belgesi alınmadıysa ve tapu intikalleri yapılmadıysa, bu işlemlerin babanızın sağlığında tamamlanması ileride çıkabilecek karışıklığı önler.

Babanızın vefatından sonra noterden ya da sulh hukuk mahkemesinden alınacak mirasçılık belgesi de mirasçıları açıkça gösterecektir.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.