İçeriğe geç

Babamın adına olan internet aboneliğini üzerime alırsam mirası reddedebilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 16 görüntülenme 14 Ekim 2026
Soru

Babamı birkaç hafta önce kaybettik. Evde kullandığımız sabit internet hattı onun adınaydı; işim gereği internete ihtiyacım var ve aboneliği kendi adıma geçirmem gerekiyor. Öte yandan babamın bankalara ve bazı kişilere borçları olduğunu öğrendim, bu yüzden mirası reddetmeyi düşünüyorum. Aboneliği üzerime almam mirası kabul ettiğim anlamına gelir mi, ret hakkımı kaybeder miyim?

Soran: Emine K. 14 Ekim 2026 Miras Hukuku Mirasın Reddi
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 14 Ekim 2026
Kısa cevapİnternet aboneliğini kendi adınıza almanız, tek başına mirası kabul ettiğiniz anlamına gelmez. Ancak en güvenli yol, babanızın aboneliğini "devralmak" yerine onun hattını ölüm nedeniyle kapattırıp kendi adınıza yeni bir abonelik açtırmaktır. Babanızın birikmiş fatura borçlarını üstlenmemelisiniz.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 610. maddesine göre ret süresi dolmadan mirasçı sıfatıyla tereke işlerine karışan, terekenin olağan yönetimini aşan işler yapan ya da tereke mallarını gizleyen veya kendine mal eden mirasçı mirası reddedemez. Belirleyici olan, yaptığınız işlemin babanızın malvarlığı üzerinde mirasçı olarak tasarruf niteliği taşıyıp taşımadığıdır. Kendi kullanımınız için, kendi adınıza ve kendi paranızla yaptığınız bir abonelik sözleşmesi bu nitelikte değildir.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 15.11.2022 tarihli, 2020/241 E., 2022/1515 K. sayılı kararında, önceki içtihatlara atıfla "mirasçının amacının mirasçı sıfatı ile terekede tasarruf değilse, eylemlerinin tereke işlerine karışma olarak nitelendirilmeyeceği ve ret hakkının düşmesine sebebiyet verilmeyeceği" belirtilmiştir.

Ne yapmalısınız:

  • Operatöre ölüm belgesiyle başvurup babanızın aboneliğinin kapatılmasını ve kendi adınıza yeni bir sözleşme yapılmasını isteyin. "Devir" işlemi yerine yeni abonelik tercih edin.
  • Babanızın ödenmemiş faturalarını ya da cihaz borçlarını üstlendiğinize dair bir belge imzalamayın; bu borçlar terekeye aittir.
  • Babanızın banka hesaplarından para çekmek, aracını ya da eşyalarını satmak, alacaklarını tahsil etmek gibi işlemlerden kaçının.
  • Mirasın reddi bir dava değil, beyandır. Ölümü öğrendiğiniz tarihten itibaren üç ay içinde (TMK m. 606), babanızın son yerleşim yerindeki sulh hukuk mahkemesine yazılı ya da sözlü beyanla yapılır (TMK m. 609). Bu süreyi kaçırmayın.

Ret beyanınızı süresinde verip tereke mallarına dokunmadığınız sürece, kendi adınıza açtığınız bir internet aboneliği ret hakkınızı tehlikeye atmaz. Beyandan önce babanızın borç ve mal durumunu e-Devlet, tapu ve banka kayıtlarından kontrol etmeniz de yerinde olur.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.