İçeriğe geç

Annem mirastan payını kardeşime 'helal olsun' diyerek verdi, geri isteyebilir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 9 görüntülenme 22 Ekim 2026
Soru

Babamızdan kalan binayı kardeşlerle birlikte sattık. Annem tapuya gelemediği için kız kardeşime vekâlet verdi, satış parasındaki payını da o tahsil etti. Annemle kardeşim bu parayla birlikte ev almak üzere anlaştılar; annem notere giderek 'ev alınınca ölene kadar birlikte oturacağız, ben ölünce payım kızımın olsun' diye bir belge düzenletti. Uygun ev bulamadılar. Şimdi annem parasını istiyor ama kardeşim 'sen bana helal ettin' diyerek vermiyor. Annem bu parayı geri alabilir mi?

Soran: Fikret O. 22 Ekim 2026 Miras Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 22 Ekim 2026
Kısa cevapPara ortak bir ev alınması amacıyla verilmişse ve bu amaç gerçekleşmediyse anneniz parasını geri isteyebilir. Kardeşinizin satış bedelini annenizin vekili olarak tahsil etmiş olması da annenizin elini güçlendirir. Paranın koşulsuz olarak bağışlandığını iddia eden kardeşiniz, bunu ispat etmek zorundadır.

Hukuki değerlendirme: Kardeşiniz tapudaki satışı annenizin verdiği vekâletnameyle yaptıysa, Türk Borçlar Kanunu'nun 508. maddesine göre vekil, vekâletle ilişkili olarak aldığı her şeyi vekâlet verene teslim etmek ve hesabını vermekle yükümlüdür; teslimi geciktirdiği para için faiz de öder. Anlattığınıza göre noter belgesi ise paranın derhâl ve koşulsuz bağışlandığını değil, ev alınması amacına bağlı ve annenizin ölümünden sonra sonuç doğuracak bir kazandırmayı gösteriyor. Aynı Kanun'un 290. maddesine göre yerine getirilmesi bağışlayanın ölümüne bağlı olan bağışlamaya vasiyet hükümleri uygulanır; bu tür bir tasarruf, anneniz hayattayken paranın kesin olarak kardeşinize geçtiği anlamına gelmez. Ev hiç alınmadığına göre para, gerçekleşmeyen bir sebebe dayanarak kardeşinizde kalmaktadır; bu da sebepsiz zenginleşme hükümlerine göre geri istenebilir (TBK 77).

Kardeşiniz paranın elden ve koşulsuz bağışlandığını ispat ederse durum değişir. Bu hâlde bağış, ancak kanunda sayılan sınırlı sebeplerle geri alınabilir; örneğin bağışlananın bağışlayana karşı ağır bir suç işlemesi ya da aileye karşı kanundan doğan yükümlülüklerine önemli ölçüde aykırı davranması gerekir (TBK 295).

Emsal: Yargıtay 3. Hukuk Dairesi'nin 09.04.2026 tarihli, 2025/6030 E., 2026/1996 K. sayılı kararında, vekâletle taşınmaz satan vekilin TBK 508 gereği aldığını vekâlet verene vermekle yükümlü olduğu, satış bedelini ödediğini ise vekilin kanıtlaması gerektiği belirtilmiştir: "Başka bir deyişle, davada ispat yükü vekil olan davalıdadır." Kararda vekilin geciktirdiği paranın faizini de ödeyeceği vurgulanmıştır. Annenizin payını tahsil eden kardeşiniz de bu payı teslim ettiğini ispatlamak zorundadır.

Ne yapmalısınız:

  • Noter belgesinin, vekâletnamenin ve satış bedelinin kime ödendiğini gösteren banka kayıtlarının örneklerini toplayın.
  • Annenizin noter aracılığıyla kardeşinize, parayı belirli bir süre içinde iade etmesini isteyen bir ihtarname göndermesi iyi bir başlangıç olur.
  • Sonuç alınamazsa annenizin asliye hukuk mahkemesinde alacak davası açması gerekir. Sebepsiz zenginleşmeye dayanan talepler, iade hakkının öğrenilmesinden itibaren iki yılda zamanaşımına uğrayabileceğinden bu süreyi kaçırmayın.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.