İçeriğe geç

Anlaşmalı boşanmadan vazgeçtik, yine olmadı; bir yıl geçmeden dava açamaz mıyız?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 8 görüntülenme 20 Ekim 2026
Soru

Yaklaşık yedi ay önce eşimle anlaşmalı boşanma davası açtık, duruşmaya da çıktık. Sonra barıştık ve mahkemeye dilekçe verip davadan vazgeçtik. Ama olmadı; şimdi kesin olarak ayrılmaya karar verdik ve yine anlaşmalı biçimde boşanmak istiyoruz. Çevremizdeki herkes 'vazgeçtiğiniz için bir yıl geçmeden yeniden dava açamazsınız' diyor. Böyle bir kural gerçekten var mı, yoksa hemen başvurabilir miyiz?

Soran: Gökhan A. 20 Ekim 2026 Aile Hukuku Boşanma
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 20 Ekim 2026
Kısa cevapBöyle bir bekleme süresi yok. Anlaşmalı boşanma için aranan tek süre, evliliğin en az bir yıl sürmüş olmasıdır; önceki davadan vazgeçmiş olmanız yeni bir dava açmanıza engel değildir. Çevrenizde duyduğunuz "bir yıl" kuralı başka bir durumu düzenler ve sizin lehinize bir hükümdür, aleyhinize değil.

Hukuki dayanak: Türk Medeni Kanunu'nun 166. maddesinin üçüncü fıkrasına göre evlilik en az bir yıl sürmüşse, eşlerin birlikte başvurması ya da birinin diğerinin davasını kabul etmesi hâlinde evlilik birliği temelinden sarsılmış sayılır; hâkim tarafları bizzat dinler ve protokolü uygun bulursa boşanmaya karar verir. Aynı maddenin 2024'te değiştirilen dördüncü fıkrası ise şunu söyler: açılan bir boşanma davası reddedilir ve ret kararının kesinleşmesinden itibaren bir yıl geçtiği hâlde ortak hayat yeniden kurulamazsa, evlilik birliği temelden sarsılmış sayılır ve eşlerden birinin istemiyle boşanmaya karar verilir. Yani bir yıl, reddedilen davadan sonra tek taraflı boşanmayı kolaylaştıran bir sebep; dava açmayı yasaklayan bir süre değildir. Sizin davanız reddedilmedi, siz vazgeçtiniz; bu fıkra sizinle ilgili bile değildir.

Vazgeçmenin tek etkisi: Mahkemeye verdiğiniz dilekçe "feragat" niteliğindeyse Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 311. maddesine göre kesin hüküm gibi sonuç doğurur; bu, feragatten önceki olaylara dayanarak çekişmeli boşanma açamayacağınız anlamına gelir. Anlaşmalı boşanmada ise olaylar araştırılmaz, iki tarafın ortak iradesi yeterlidir; dolayısıyla feragat bile yeni bir anlaşmalı davaya engel olmaz. Dosya duruşmaya katılmadığınız için işlemden kaldırılıp açılmamış sayıldıysa hiçbir etkisi kalmaz.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 23.01.2023 tarihli, 2022/9646 E., 2023/327 K. sayılı kararında, eşlerin önceki boşanma davasından feragat edip barıştıkları olayda, feragat öncesi olaylara dayanılamayacağı ancak feragat sonrası olaylara dayanan yeni davanın görülebileceği kabul edilmiştir. Yani feragat yeni davayı yasaklamaz, yalnızca dayanak olayları sınırlar.

Ne yapmalısınız:

  • Nafaka, varsa çocukların velayeti ve kişisel ilişki, tazminat, ev eşyası ve mal paylaşımı konularını içeren yeni bir protokol hazırlayıp ikiniz de imzalayın.
  • Birlikte ya da biriniz dava açıp diğeriniz kabul ederek bulunduğunuz yer aile mahkemesine başvurun; harç ve gider avansını yatırın.
  • Duruşmaya ikiniz de bizzat katılın; hâkim sizi dinlemeden karar veremez.
  • Önceki dosyanın esas numarasını dilekçede belirtin ki mahkeme "derdest dava" sorusunu baştan çözsün.

Bu şekilde başvurulduğunda anlaşmalı boşanma çoğu mahkemede tek duruşmada sonuçlanır.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.