İçeriğe geç

Aldığım yüksek adli para cezası ailemi de etkiler mi, evimize haciz gelir mi?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 14 görüntülenme 19 Ekim 2026
Soru

Hakkımdaki ceza davası sonunda yüklü bir adli para cezası verildi ve karar kesinleşti. Bu parayı ödeyecek durumum yok. Eşim ve çocuklarım için endişeleniyorum: ceza onlara da yansır mı, eşimin adına kayıtlı eve ya da maaşına haciz gelir mi? Ödeyemezsem ne olur, taksit imkânı var mı?

Soran: Saadet N. 19 Ekim 2026 Ceza Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 19 Ekim 2026
Kısa cevapAdli para cezası yalnızca sizi bağlar. Eşiniz ve çocuklarınız bu borçtan sorumlu değildir; eşinizin adına kayıtlı eve ya da onun maaşına bu ceza nedeniyle haciz konulamaz. Ödeyemezseniz sonuç aileye değil size yansır: ceza kamuya yararlı işte çalışmaya, bu da yerine getirilmezse hapse çevrilir. Taksit ve süre isteme imkânı vardır.

Hukuki dayanak: Türk Ceza Kanunu'nun 20. maddesine göre ceza sorumluluğu şahsidir; kimse başkasının fiilinden dolayı sorumlu tutulamaz. Adli para cezası 52. maddeye göre gün sayısı ile günlük miktarın çarpımıyla hesaplanır ve Devlet Hazinesine ödenir. Aynı maddeye göre hâkim, kararda bir yıla kadar ödeme süresi verebilir ya da cezanın en az dört, en fazla iki yıla yayılan taksitlerle ödenmesine karar verebilir.

Ödenmezse ne olur: Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 106. maddesine göre kesinleşen ilam Cumhuriyet başsavcılığına gider ve size otuz gün içinde ödemeniz için ödeme emri tebliğ edilir. Kararda taksit yoksa bile, bir ay içinde cezanın üçte birini öderseniz kalan kısmın birer ay arayla iki eşit taksitte ödenmesine izin verilir. Süresinde ödenmezse ödenmeyen kısım gün hesabıyla hapse çevrilir ve iki saat çalışma bir gün sayılmak üzere kamuya yararlı bir işte çalıştırılmanıza karar verilir; programa uymazsanız kalan kısım açık cezaevinde infaz edilir. Adli para cezası yerine çektirilecek hapis üç yılı geçemez. Çalışılan ya da yatılan günler dışındaki kısmı öderseniz infaz hemen sona erer.

Ailenin malvarlığı: İnfaz sisteminde adli para cezası, ödenmediğinde eşin ya da çocukların malına yönelmez; kişi hürriyeti bağlayıcı yaptırıma dönüşür. Dikkat edilmesi gereken tek alan ortak hesaplar ve sizin adınıza kayıtlı mallardır. Bu arada idari para cezaları (trafik, kabahat) ayrı bir rejime tabidir: bunlar hapse çevrilmez, kamu alacağı olarak takip edilir ve yalnızca sizin malvarlığınız üzerinde haciz uygulanabilir.

Ne yapmalısınız:

  • Ödeme emri gelmeden infaz savcılığına giderek dosya numaranızı ve tutarı öğrenin; ödeme emri tebliğ edildiğinde otuz günlük süreyi kaçırmayın.
  • Ödeme gücünüz sınırlıysa bir ay içinde üçte birini yatırıp taksit isteyin; ilk taksit aksarsa izin düşer, buna dikkat edin.
  • Kamuya yararlı iş aşamasına gelirse denetimli serbestlik müdürlüğünün programına eksiksiz uyun; aksi hâlde cezaevi gündeme gelir.
  • Eşinize ait malların gerçekten onun adına ve onun kaynaklarıyla edinildiğini gösteren belgeleri saklayın.
Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.