İçeriğe geç

Eşimin kullandığı hat babamın adına; arama dökümü boşanmada delil olur mu?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 7 görüntülenme 28 Ekim 2026
Soru

Eşim, babamın adına kayıtlı olan ve işi için kullandığı bir telefon hattını kullanıyor. Hat babamın üzerine olduğu için arama dökümünü babamla birlikte operatörden aldık. Dökümde eşimin haftalarca gece yarısı aynı numarayla uzun konuşmalar yaptığı görünüyor. Bu döküm boşanma davasında delil olur mu, yoksa kayıtları mutlaka mahkemenin mi istemesi gerekir?

Soran: Ezgi D. 28 Ekim 2026 Aile Hukuku Boşanma
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 28 Ekim 2026
Kısa cevapElinizdeki döküm davada işe yarar bir başlangıç olabilir; ancak tek başına yeterli sayılmayabilir ve elde ediliş biçimi tartışma yaratabilir. En sağlıklı yol, dökümü dilekçenize ekleyip aynı kayıtların mahkeme aracılığıyla operatörden resmî olarak getirtilmesini istemektir.

Hukuki dayanak: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 189. maddesine göre hukuka aykırı olarak elde edilmiş deliller mahkemece dikkate alınamaz. Hattın abonesi babanız olduğu için kendi aboneliğine ait dökümü operatörden alması kural olarak hukuka aykırı değildir. Ancak hattı fiilen kullanan kişi eşiniz olduğundan, karşı taraf kayıtların rızası dışında alındığını ve özel hayatının ihlal edildiğini ileri sürebilir. Mahkeme dışında hazırlanan bir dökümün üzerinde oynandığı da iddia edilebilir.

Mahkeme kanalıyla getirtilen kayıtlarda bu tartışmalar büyük ölçüde ortadan kalkar. Boşanma davalarında mahkemeler, sadakatsizlik iddiasının ispatı için ilgili hattın belli bir döneme ait görüşme kayıtlarını operatörden isteyebilmektedir. Hat başkası adına kayıtlı olduğundan, hattı eşinizin kullandığını da ispat etmeniz gerekir; tanıklar ve iş yerinde bu hattın eşinize ait olarak kullanıldığını gösteren belgeler bunun için önemlidir.

Bilinmesi gereken bir sınır: Arama dökümü kiminle, ne zaman ve ne kadar konuşulduğunu gösterir; konuşmanın içeriğini göstermez. Gece saatlerinde tekrarlanan uzun görüşmeler güçlü bir şüphe oluşturur; bu şüphenin tanık, mesaj veya başka delillerle desteklenmesi gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Dökümü hiçbir değişiklik yapmadan, operatörden alındığı hâliyle saklayın.
  • Dilekçenizde hattın numarasını, kullanıcısının eşiniz olduğunu ve hangi tarih aralığındaki kayıtların istenmesini istediğinizi açıkça yazın.
  • Görüşülen numaranın kime ait olduğunun da araştırılmasını talep edin.

Operatörlerin kayıtları saklama süresi sınırlı olduğundan, bu talebi davanın başında ve gecikmeden yapmanızı öneririm.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.