İçeriğe geç

Eşim başka kadınlarla yazışıyor, param yok; boşanma davası açabilir miyim?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 9 görüntülenme 21 Ekim 2026
Soru

Yıllardır eşimin telefonunda başka kadınlarla yazışmalarını görüyorum, birkaç kez de uygunsuz sitelere girdiğini fark ettim. Artık tahammülüm kalmadı, ayrılmak istiyorum. Ama hiçbir maddi imkânım yok; avukat tutacak, harç ödeyecek param yok. Bu durumda boşanma davası açsam bir sonuç alabilir miyim, nasıl bir yol izlemeliyim?

Soran: Canan Y. 21 Ekim 2026 Aile Hukuku Boşanma
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 21 Ekim 2026
Kısa cevapEvet, maddi imkânınız olmaması boşanma davası açmanıza engel değildir. Adli yardım kurumu sayesinde harç ve masraflardan geçici olarak muaf tutulabilir, baro aracılığıyla ücretsiz avukat atanmasını sağlayabilirsiniz. Eşinizin başka kadınlarla sürekli yazışması ise boşanma için yeterli ve ağır bir kusur sebebidir.

Hukuki dayanak: Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 334. maddesine göre, kendisinin ve ailesinin geçimini önemli ölçüde zor duruma düşürmeden yargılama giderlerini ödeyemeyecek kişiler, talepleri açıkça dayanaktan yoksun olmamak kaydıyla adli yardımdan yararlanır. 335. maddeye göre adli yardım; harç ve giderlerden geçici muafiyet, giderlerin Devlet tarafından avans olarak ödenmesi ve gerekirse ücreti sonradan ödenmek üzere avukat sağlanmasını kapsar. 336. madde uyarınca talebinizi mali durumunuzu gösteren belgelerle birlikte davayı açacağınız aile mahkemesine sunmanız gerekir. Boşanma yönünden ise Türk Medeni Kanunu'nun 185. maddesi eşlere sadakat yükümlülüğü yükler; başka kadınlarla duygusal ya da cinsel içerikli yazışmalar Yargıtay uygulamasında "güven sarsıcı davranış" sayılır ve 166. maddenin birinci fıkrasına göre boşanma sebebidir.

Emsal: Yargıtay 2. Hukuk Dairesi'nin 14.01.2026 tarihli, 2025/5453 E., 2026/272 K. sayılı kararında adli yardımın şartları açıklanırken "Adli yardım talebinde bulunan gerçek kişi veya tüzel kişinin yargılama giderlerini karşılayabilecek durumda olmadığını gösteren mali durumuna ilişkin belgeleri de mahkemeye ibraz etmesi gerekir." denilmiş ve belgeleriyle başvuran kadının talebi kabul edilmiştir.

Ne yapmalısınız:

  • Bulunduğunuz ilin barosunun adli yardım bürosuna başvurun; muhtarlıktan alınacak fakirlik belgesi, e-Devlet'ten SGK ve gelir kaydı, adınıza tapu ve araç olmadığını gösteren sorgular yeterli olur. Baro size ücretsiz bir avukat görevlendirir.
  • Dava dilekçesinde adli yardım talebini ayrıca yazdırın; böylece harç ve tebligat giderleri de ertelenir.
  • Delil olarak eşinizin yazışmalarının ekran görüntülerini, tanıkları ve varsa sosyal medya kayıtlarını bildirin. Eşinizin telefonuna şifre kırarak girmek gibi yöntemlerden kaçının; bu hem delili tartışmalı kılar hem suç oluşturabilir.
  • Dava süresince kendiniz ve çocuklarınız için tedbir nafakası, sonunda yoksulluk nafakası ile maddi-manevi tazminat isteyin.

İlk adım baro adli yardım bürosudur; başvurunuz kabul edildiğinde sürecin masrafı sizin üzerinizden kalkar.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.