İçeriğe geç

Boşanıp babamın maaşını alırken eşimin evinde kalmaya devam edersem suç olur mu?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 10 görüntülenme 20 Ekim 2026
Soru

Sekiz yıllık evliyim, iki çocuğum var. Eşimle uzun süredir anlaşamıyoruz; eve neredeyse hiç gelmiyor ve maddi destek de vermiyor. Anlaşmalı boşanmaya karar verdik. Gidecek yerim olmadığı için çocuklarla birlikte eşimin ailesine ait bu evde oturmaya devam etmem gerekiyor. Boşanınca yıllar önce vefat eden babamdan dolayı yetim aylığına başvurmayı düşünüyorum. Ama hem maaş alıp hem de aynı evde görünmek başımı derde sokar mı, bu suç sayılır mı?

Soran: Reyhan M. 20 Ekim 2026 Aile Hukuku Boşanma
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 20 Ekim 2026
Kısa cevapBoşanma gerçekse ve eşinizle fiilen karı koca gibi yaşamıyorsanız yetim aylığı almanız hukuka uygundur; aynı binada ya da ailesine ait bir evde oturmanız tek başına suç değildir. Ancak boşandığınız eşinizle aynı evde birlikte yaşamaya devam ederseniz aylık kesilir, ödenen tutarlar faiziyle geri alınır ve kamu kurumunu zarara uğratan dolandırıcılık soruşturması açılabilir. Çizgi, evin kimin olduğunda değil, eski eşinizin o evde sizinle yaşayıp yaşamadığındadır.

Hukuki dayanak: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 56. maddesinin son fıkrası, eşinden boşandığı hâlde boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı belirlenen eş ve çocukların bağlanmış aylıklarının kesileceğini ve ödenmiş tutarların 96. maddeye göre geri alınacağını düzenler. Bu hüküm hem aylık bağlanmasına engel hem de kesme sebebidir. Kurum "birlikte yaşama"yı adres kayıtları, komşu ve muhtar beyanları, zabıta araştırması, sosyal medya ve sağlık kayıtları gibi delillerle araştırır; tek bir ihbar bile denetim başlatır. Fiilen birlikte yaşadığı hâlde aylık almak, kamu kurumunun zararına dolandırıcılık (TCK 158/1-e) olarak da soruşturulabilir; bu suçta hapis cezasının alt sınırı dört yıldır.

Emsal: Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'nun 10.12.2025 tarihli, 2024/332 E., 2025/794 K. sayılı kararında, "boşandığı eşiyle fiilen birlikte yaşadığı tespit edilen hak sahiplerine gelir veya aylık bağlanmaması, bağlanan gelir veya aylığın kesilmesi usul ve yasaya uygundur" denilmiş; aynı kararda birlikte yaşama olgusunun şüpheye yer bırakmayacak biçimde ispatlanması gerektiği de vurgulanmıştır. Yani Kurum iddiasını somut delille kanıtlamak zorundadır, ama sizin de görünüşte bile şüphe yaratmamanız gerekir.

Ne yapmalısınız:

  • Boşanma protokolüne evin kullanımının size ve çocuklara bırakıldığını, eşinizin ayrı bir adreste yaşayacağını açıkça yazdırın; çocuklar için iştirak nafakası ve kendiniz için yoksulluk nafakası talep etmeyi ihmal etmeyin.
  • Eski eşinizin adres kaydını (MERNİS) gerçekten yaşadığı yere aldırmasını sağlayın; aynı adreste kayıtlı görünmek denetimin ilk tetikleyicisidir.
  • Eski eşiniz çocukları görmek için eve gelebilir; ancak orada yatıp kalkması, eşyalarının evde durması ya da ortak harcama yapılması "fiilen birlikte yaşama" olarak yorumlanır.
  • Aylık başvurusunu boşanma kesinleştikten sonra yapın; başvuru formunda doğru beyanda bulunun.

Boşanma yalnızca aylık almak için yapılan göstermelik bir boşanmaysa, bunun hem hukuki hem cezai bedeli ağırdır; ancak anlattığınız gibi evlilik gerçekten bitmişse ve ayrı yaşayacaksanız, aylık hakkınızı kullanmanızın önünde engel yoktur.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Mehmet Değirmenci ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul Barosu · Sicil no 47154 · Ispartakule Hukuk Bürosu

İcra, ceza, kira, aile, ticaret ve bilişim hukuku alanlarında soru-cevap içerikleri hazırlayan doğrulanmış hukukçu profilidir.

502 cevap · 20 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Benzer kararlar

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Mehmet Değirmenci
Avukat · İstanbul Barosu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.