İçeriğe geç

Bir yıl önce bana küfreden kişiyi dövdüm, şimdi şikâyet ederse ceza alır mıyım?

Faydalı oldu mu? Oy verin 1 cevap 0 yorum 1 görüntülenme 1 Kasım 2026
Soru

Yaklaşık bir yıl önce biri sosyal medyadan bana ve aileme ağır küfürler etti, mesajları da sonradan sildi. Daha sonra karşılaştığımızda sinirime yenilip onu darp ettim; o gün ne karakola giden oldu ne de rapor alındı. Aradan bir yıl geçti, şimdi bazı tanıdıklar "seni şikâyet edecek" diyor. Bu saatten sonra şikâyet ederse ceza alır mıyım?

Soran: Yasin G. 1 Kasım 2026 Ceza Hukuku
Cevap yaz

Cevaplar (1)

0
Avukat · ✓ Doğrulanmış · 1 Kasım 2026
Kısa cevapDarp sonucu oluşan yaralanma hafifse, yani basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek düzeydeyse, suç şikâyete bağlıdır ve altı aylık şikâyet süresi büyük ihtimalle dolmuştur; bu durumda yeni bir şikâyetle soruşturma yapılamaz. Ancak yaralanma daha ağırsa ya da olayda silah kullanıldıysa şikâyet şartı yoktur ve savcılık yıllar sonra da soruşturma açabilir.

Hukuki dayanak: Türk Ceza Kanunu'nun 86/2. maddesine göre kasten yaralamanın etkisi basit bir tıbbi müdahaleyle giderilebilecek ölçüde hafifse fail, ancak mağdurun şikâyeti üzerine cezalandırılır. 73. maddeye göre şikâyet hakkı olan kişi, fiili ve failin kim olduğunu öğrendiği günden itibaren altı ay içinde şikâyette bulunmazsa soruşturma yapılamaz. Karşı taraf sizi ve olayı o gün bildiğine göre bu süre geçmiştir. Buna karşılık yaralanma 86/1. madde kapsamındaysa (kırık, dikiş gerektiren yara gibi) ya da 86/3'teki nitelikli hâllerden biri, örneğin silah kullanılması söz konusuysa suç re'sen soruşturulur; dava zamanaşımı TCK 66 uyarınca sekiz yıldır. Bu durumda o günden kalma bir doktor kaydı veya tanık beyanı önem kazanır.

Lehinize olabilecek bir durum: Size yönelik ağır küfürler, hakkınızda yargılama yapılırsa haksız tahrik indirimi (TCK 29) bakımından değerlendirilebilir; bu indirim cezayı dörtte birden dörtte üçe kadar azaltabilir. Ancak mesajlar silindiği için bunu tanık ya da ekran görüntüsüyle ispat etmeniz gerekir.

Hukuki sorumluluk: Ceza soruşturması mümkün olmasa bile karşı taraf tazminat davası açabilir. Türk Borçlar Kanunu'nun 72. maddesine göre bu talep, zararın ve failin öğrenilmesinden itibaren iki yıl içinde zamanaşımına uğrar.

Ne yapmalısınız:

  • Size gönderilen küfürlerin ekran görüntüsü varsa ya da mesajları gören kişiler varsa bunları şimdiden kayıt altına alın.
  • İfadeye çağrılırsanız olayı tarihleriyle doğru anlatın ve şikâyet süresinin geçtiğini belirtin.
  • Karşı tarafla yeniden karşılaşmaktan ve yeni bir tartışmaya girmekten kaçının.

Kendi hakaret şikâyetiniz için de altı aylık süre geçtiğinden bu yol büyük ihtimalle kapanmıştır; bundan sonraki olaylarda kendiniz harekete geçmek yerine hemen şikâyet yoluna gidin.

Bu cevap genel bilgilendirme niteliğindedir; somut olayınız için bir avukata danışınız.
Yazar hakkında
Av. Nisa Kılnamaz Baygün ✓ Doğrulanmış avukat
İstanbul 1 Nolu · Sicil no 88933
194 cevap · 9 makale
Profili gör
Bağlantı
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.
Bu sayfa faydalı oldu mu?

Yorumlar (0)

Bu soruya henüz yorum yapılmamış.

Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Cevap yaz

Kısa cevapla başlayın; varsa kanun maddesini belirtin.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Benzer sorular

Sizin de sorunuz mu var?
Hukuki sorunuzu sade bir şekilde yazın, cevaplanmasını bekleyin.
Soru sor
İletişime geçin
Av. Nisa Kılnamaz Baygün
Avukat · İstanbul 1 Nolu · ✓ Doğrulanmış
İlk mesajda T.C. kimlik numarası, dosya numarası veya sağlık bilgisi gibi hassas bilgileri yazmayın.
Spam koruması Mesajı gönderebilmek için aşağıdaki işlemi cevaplayın.

Hukuksal.TR yalnızca mesajı iletir; ücret almaz, aracılık etmez. Bu yazışma kendiliğinden avukat–müvekkil ilişkisi kurmaz.